G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft.

Kutatás és fejlesztés

Kutatás és Fejlesztés: A G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft. 100% magyar tulajdonban lévő vállalkozás, mely 2013 óta működik. Célunk hazai szellemi termék hozzáadásával, magyar szabadalmak bejegyzése mellett új meghajtások, energiaforrások kifejlesztése.

Szakmai potenciál bemutatása: Jelenleg a G.A.N. Kft. folyamatosan bővül a humánerőforrás tekintetében. Jelenleg futó és indítás alatt lévő projektjeinkhez folyamatosan keressük és vesszünk fel mérnököket. Vállalkozásunkban jelenleg pályázati projekmenedzser, műszaki menedzser, orvos, gépészmérnök, villamosmérnök és informatikus dolgozik.

Jelenlegi fejlesztési irányvonalunk:
A G.A.N. Kft. elkötelezett, hogy a kutatás-fejlesztéseivel saját termékeket előállítva megtartsa és növelje piaci pozícióját.

Szabadalmunk címe: Üzemanyagcella rendszer, valamint ahhoz való üzemanyagcella és működési eljárás.

A saját találmányunk egyrészt üzemanyagcella rendszer, amely tartalmaz 

  • protoncsere-membrán alapú közvetlen metanolos üzemanyagcellákat,
  • az üzemanyagcellákhoz közös légteret, amely közös légtérben az üzemanyagcellák egymással párhuzamosan, egymástól helyközzel vannak elrendezve, amely üzemanyagcellák csőszerűen vannak kialakítva, és a csőfaluk belső anódot, külső katódot és az anód és a katód között elhelyezkedő protoncsere-membránt tartalmaz,
  • az egyes üzemanyagcellák belső csőterébe metanolos közeg bevezetésére alkalmas ellátó-csőrendszert és az üzemanyagcellák belső csőterén áthaladt közeg elvezetésére alkalmas elvezető-csőrendszert, valamint
  • az üzemanyagcellák közül legalább egynek a belső csőterében a vele szomszédos legalább egy üzemanyagcellától eltérő mértékű közegáramlás létrehozására alkalmas vezérlőeszközöket. A találmány másrészt a fenti üzemanyagcella rendszerhez való üzemanyagcella és működtetési eljárás.

Célunk, hogy a találmányt a piaci igényeknek megfelelően termékké fejlesszük, ezzel is erősítve a műszaki kutatás-fejlesztés területén az elért pozíciónkat.

A G.A.N. Kft. több olyan projektben szerzett vezető szerepet, melyek a robotipari vezérlés-technológia, vagy az UAV fejlesztések terén nyújt újdonságot.

Jelenleg is futó UAV fejlesztésünk, mely a GINOP-2.2.1 pályázat keretében valósul meg. A fejlesztés célja a következő:

A fejlesztés eredményeként a létrehozott prototípus alkalmas lesz repülő üzemmódban, a légtérben, nagyobb távolságok megtételére. A kifejlesztésre kerülő UUV eszközhordozó feladatok ellátására, irányított vízre szállásra, majd a hordozott megfigyelő eszköz feladatainak elősegítésére, környezetének monitorozására és a dokumentált eredmények rögzítésére is képes lesz.

Vállakozásunk elsősorban kísérleti fejlesztés keretében a következő kutatás-fejlesztési feladatokat látja el:

1. Koncepciófejlesztés és tesztelés
2. Anyagszerkezet tervek, 3D nyomtathatóság fejlesztése és tesztelése
3. Környezeti hatások tesztjei
4. Prototípus tesztelése szimulált körülmények között

A jelenleg is futó UAV fejlesztésünk keretében a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve fejlesztjük az új típusú drónt, mely anyagában is eltér a jelenleg most használatos eszközöktől. A fejlesztés eredményeként az új anyag kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer lesz. A fejlesztésben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Tanszékcsoport kutatói vesznek részt.

A projekt egyik célja egy olyan polimer előállítása, ami csak sós vízben oldódik, édesben nem. Ebből a speciális polimerből egy olyan eszközt kívánunk kifejleszteni, mely 3D nyomtatással előállítható, ami egy drónhoz kapcsolódik majd. A drón szárnya vagy a szárny bizonyos részei készülhetnének majd ebből az anyagból. Azért pont a szárny, mert a speciális anyag célja, hogy a repülő drón tengervízbe vezetve elveszítse a szárnyait és tengeralattjáróként víz alatti felvételek készítésére is alkalmas legyen.

A kutatási projektben Kukovecz Ákos, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docense is részt vesz:

A kutatási projektben Kukovecz Ákos, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport 
Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi docense

A konzorciumi partnerünk részfeladatának részleteiről az alábbi linkre kattintva olvashat.