G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft.

Vízoldékony polimerek

A vízoldékony polimerek világpiaca 2022-re elérheti a 43,79 milliárd USD-t. A riportban a Grand View Research Inc., arra hívja fel a figyelmet, hogy növekvő kereslettel lehet számolni a vízoldékony polimerek terén a víztisztítás, megnövel olajkinyerés (EOR), fúrás és hidraulikus törést alkalmazó technológiák részéről az elkövetkező 7 évben.

A növekvő higiéniai és tisztítószer szektor a különböző országokban úgy mint India, Kina, U.S. és Szaudarábia növekedésben van. A vízoldákony polimereknek a használata ezzel párhuzamosan nő olyan területeken ahol az ipari növekedésben nagy szerepet játszanak a stabilizátorok, gélek, sűrítőanyagok és alvadásgátlók, film-képzők, vivőanyagok, kötőanyagok és lubrikánsok stb. Az elkövetkező időszakra az alábbi iparágakra helyeződik majd nagyobb hangsúly: papír és textil ipar , bányaipar és agrár.

A növekvő környezetvédelmi aggályok a törekvések erősödéséhez vezetnek annak terén, hogy a szenyvízkezelő létesítmények megfeleljenek a velük szemben támasztott követelményeknek úgy az ipari szenyvíztisztitás során mint az általános vízkezelés terén is.

A Csendes-óceáni térségben várható egy nagy “boom” az élelmiszer szektor területén, mely a növekvő befektetéseknek is köszönhető olyan nagyvállalatok részéről mint BASF és SNF melyek folyamatosan létesítik új gyáregységeiket Kínában, habár a hullámzó nyersanyagárak miatt várhatóan ez némiképp korlátozott lesz az elkövetkező években.

A polyacrylamid volt a legnagyobb szegmens 2014-ben és várhatóan további piacokon is növekedni fog ugy mint a fúrásos tevékenységek, víztisztítás, papir és rost előállításával foglalkozó szektorok. A polyacrylamide előrelátható leggyorsabb éves növekedése 6.5% less 2015-től 2022-ig a környezetvédelmi szabályozásokat is figyelembe véve.

Jövőbeni előrejelzések:

  • A vízoldékony polimerek globális piaca 6039,4 ezer tonna volt 2014 ben és várhatóan éves 5.8%-os növekedést fog produkálni 2015-től 2022-ig.
  • 2014-ben a guargumi volt a legnagyobb szegmens előállítás szempontjából és várhatóan tovább növekedik az élelmezési szektor mellett olyan más technológiailag intenzív iparágak igényeinek köszönhetően is mint olaj és gáz illetve egészségügy.
  • Az olaj és gáz szektor a második legnagyobb felhasználója a vízoldákony polimereknek, olyan tevékenységeivel mint fúrások és talajrétegtörési feladatok. 2014-ben megközelítőleg 840 ezer tonna anyagot alkalmaztak elsődlegesen U.S.-ben, Kínában, Argentínában, Algériában és Ausztráliában. A feltárásokkal kapcsolatos szabályozások további fejlesztéseket tesznek kötelezővé, ez különösképp kiterjed a palagáz kitermelésére. A szektor biztos felvásárló lesz a jövőben is.
  • A Csendes-óceáni térség volt a legnagyobb piac 2014-ben és előreláthatólag a maga évi 7% os növekedésével tartani is fogja ezt a 2015-2022 közötti időszakban. Ez jelentős ipari fejlesztéseket, fejlettebb ivóvíztisztitási sztenderdeket és környezeti fejlesztéseket követel majd meg, úgy mint szenyvíztisztitás fejlődését, elsődlegesen Kínában, Indiában és Indonéziában.
  • A kulcsfontosságú piaci szereplők mint SNF Csoport, Ashland Inc. Arkema SA, DuPont, The DoW Chemical Company, BASF, Gantrade, Nitta Gelatin Inc., Kuraray Csoport, Kemira OYJ, AkzoNobel, Gelita AG és Shadong Polymers Biochemicals Co. Ltd.
  • Különböző vállalatok fejlesztenek biológiailag lebomló polimereket, például Polyaspartic savat (PASA) mellyel kapcsolatban a leginkább várható lesz a későbbi fejlesztések nyitása.