G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft.

A következő hullám – Raj formációban úszó víz alatti drónok

A Lübeki Egyetem Számítástechnikai Intézete kifejlesztett egy környezetvédelmi felmérésekre használható, megfizethető AUV (önvezérléssel működő víz alatti jármű) szerkezetet, amit víz alatti Navigációs Robot és Monitoring Rendszernek neveztek el (MONitoring System and Underwater Navigation Robot – MONSUN II).

A MONSUN II egy négy kilogram súlyú AUV berendezés, amit mind vízszintes, mind függőleges tolóerő biztosítására alkalmas eszközökkel szereltek fel. Az eszköz képes fenntartani a saját pozícióját más AUV berendezésekhez képest. Minderre infravörös szenzorok és az elejére szerelt kamera segítségével képes oly módon, hogy a kamerában egyfajta „folt felderítő” számítógép került elhelyezésre.

A MONSUN eszköz által bemutatott rajzásos technológiát azért fejlesztették ki, hogy túllépjenek a vezető nélküli víz alatt eszközök használatát korlátozó tényezőkön. Az egyik legfontosabb újdonság, amit az AUV rajok biztosítanak, a szükségesnél nagyobb darabszámok alkalmazása. Ahelyett, hogy egy egyedi, drága technológiát használnának, a MONSUN alacsony költségű robotokat alkalmaz, amelyek a rajon belül tudják változtatni az aktuális szerepkörüket. Míg az AUV-k egy része a rájuk bízott víz alatti feladatok elvégzésén dolgoznak, a másik részük a kommunikációért felel. Amennyiben valamelyik eszköznél mechanikai hiba lép fel, vagy elveszik, a raj többi tagja folytatni tudja a rá bízott feladatok elvégzését.

Felszínen levő AUV eszközök pozíciós kommunikációja a raj felé.

  • Az AUV rajok a következő alkalmazási területeken lehetnek fontosak:
  • Hajótest ellenálló képességének ellenőrzése – rendszerint drága, nehezen elvégezhető vizsgálatok, a rossz látási viszonyok és szennyeződések miatt.
  • Kikötői forgalomellenőrzése: egy tucat AUV képes lenne a kikötők ki- és bemenő forgalmát ellenőrizni.
  • Tengeri bányák feltérképezése és helyük beazonosítása elvégezhető nagyobb számú AUV rajokkal.
  • Haditechnológiában is alkalmazhatók: csendben megközelíthetőek az ellenséges tengeri célpontok és AUV rajok segítségével hatékonyan támadhatók.
  • Jól alkalmazhatók a tengeralattjárók mozgásának nyomon követésére, az összegyűjtött információkat pedig légi platformokra továbbítanák az AUV raj tagjai.
  • Előbb, vagy utóbb, ahogy az UAV technológia elérhetővé válik majd széles tömegek számára is, úgy lesznek olcsóbbak az AUV-k is. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a technikai és taktikai próbálkozások előrehaladását.