G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft.

Lopásgátlás Chip-technológiával

A lopási kockázat létezik mindannyiunk életében, de van valami nagyon kicsi, aminek nagyon nagy hatása lehet abban, hogy csökkentse az Ön tulajdonának lopási kockázatát! A homokszemnél kicsit nagyobb DataDotDNA mikropontok egy pozitív és állandó azonosítást jelentenek a gépkocsik, személyi tulajdon és vagyontárgyak számára.

A mikropontokat ("microdot") az amerikai hadsereg fejlesztette ki az 1940-es években különböző eszközök jelölésére.

Az 1990-es évek első felétől vált lehetségessé elterjedése a lézer-gravírozás kifejlesztésével. Egy amerikai mérnök fejlesztette ki az első kereskedelmileg megvalósítható terméket.

Ezeknek az új mikropontoknak az első alkalmazása a világ kaszinóiban valósult meg 1995-ben a hamis zsetonok kiszűrésére.

A jelölési rendszer azon alapul, hogy – hasonlóan a biológiában ismeretes DNS kódokhoz – a megjelölendő vagyontárgyat, járművet egyedi azonosítók tömegével látják el. Az azonosítók hordozói az un. mikropontok, amelyek olyan kb. 1 mm átmérőjű plasztik-korongok, amikre előzetesen kerültek felgravírozásra lézeres eljárással az azonosító kódok (pl. PIN kód). A mikropontok nagy szilárdságú ragasztóanyagban vannak elkeverve, amely UV pigmenteket tartalmaz az azonosítás megkönnyítése céljából. A mikropontokon található azonosító kódok csak speciális műszerrel olvashatóak ki.

A DataDotDNA mikropontok:

  • gyakorlatilag nem eltávolítható,
  • nem reprodukálható
  • mindegyike nem fellelhető.