G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft.

3D nyomtatás - emberi csontszerkezet

A 3D nyomtatás és emberi csontstruktúra kereszteződése az élet több területén is elterjedőben van. Ahogy azt már a lakóházaink felépítéseben is megálmodjuk úgy a járművekben is alkalmazhatjuk. Az emberi csontszerkezet utánzásában rengeteg potenciált látunk a jövőre nézve!

Mi lehet közös az emberi csontokban, az épületekben és a 3D technológiában? A Softkill egy londoni tervezőcég ezek egyesítéséből egyedi dolgot teremtett a 3D dizájn és építészeti tervezés területén.

A Softkill a 3D Printshow-n mutatta be a ProtoHome névre keresztelt projektjüket, ami egy 3D technológiára épülő új építészeti model. Általában a 3D nyomtatásra alapuló épület dizájnok nagyon tradicionálisak és haszonelvűek, ebből kifolyólag az ilyen tervek nagyon földhözragadtnak unalmasnak tűnhetnek.

Ezzel szemben a ProtoHome kombinálja az egyedit a szokatlannal és csúcstechnológiával megspékelve olyan futurisztikus otthonok megvalósítását tenné lehetővé melyek nem csak élhetőek fenntarthatóak és kényelmesek, hanem magas fejlettségű technológiával vannak felszerelve.

Az elképzelés utánozza a csontok növekedését az emberi testben. Ahol nagyobb erőhatások várhatóak és nincs küldő homlokzat, ott több anyag kerülne beépítésre.

Az elképzelés szerint a burkollás, víz és hőszigetelés is a struktúra részét képezné, ami egyenes ellentétje a konvenciánális otthonoknál használt módszereknek.

A belakható terület egy emberi csontstruktúrára emlékeztető zárványokkal körbevett gubó-szerű (cocoon?) térben található az épület belsejében.

Az elképzelés rávilágít a 3D nyomtatás és építészet jövőjére, és rálátást nyújt arra, hogy milként néznének ki jövő lakóházai, ha azokat 3D dizájnerek terveznék.

http://walyou.com/protohome/